Pohřby Navrátil

Průběh pohřbu

Etiketa na pohřbu: Jak se chovat a co vzít v úvahu

Pohřeb je chvílí ticha, úcty a vzpomínek na zesnulého. Dodržení etikety na pohřbu pomáhá k tomu, že se zúčastnění v této těžké chvíli budou moci soustředit na své vzpomínky a city, a dostanou tak dostatek prostoru pro důstojné rozloučení se zesnulým.
Pojďme se společně podívat na základní zvyklosti a pravidla, která je vhodné při účasti na pohřebním obřadu respektovat.
Oděv: Tradičně se na pohřeb nosí tmavé oblečení (zpravidla černé) – vyvarujte se tedy výrazných barev a vzorů. Oděv by měl být celkově konzervativní a důstojný. Ženy často volí šaty nebo sukně pod kolena, muži oblek s kravatou.
Příchod a odchod: Je důležité dorazit na pohřební obřad včas, ideálně 10–15 minut před začátkem. Po příchodu se chovejte tiše a respektujte soukromí a rozpoložení ostatních. Pokud musíte odejít před koncem pohřebního obřadu, pokuste se o maximální diskrétnost.
Vyjádření soustrasti: Po pohřebním obřadu se zúčastnění obvykle setkávají s nejbližšími osobami zesnulého. V tuto chvíli je na místě vyjádřit soustrast, a to upřímně a s respektem. Krátká a empatická věta (například „Je mi to velmi líto“) je vždy vhodná. Vyhněte se klišé typu „Je mu/jí lépe“.
Chování během obřadu: Během obřadu buďte tiší a soustředění. Vypněte mobilní telefony a další elektronická zařízení. Pokud je součástí obřadu náboženský rituál a nejste si jisti jeho pravidly, sledujte ostatní a řiďte se jejich příkladem.

Květiny: Je běžné přinést na pohřební obřad květiny jako výraz úcty – tradičně to bývají kytice z růží, lilií, gerber, karafiátů nebo chryzantém. Pokud se loučíme s mužem, většinou volíme tmavší barvy květin, v případě ženy pak světlejší. Nicméně více než na etiketě v tomto případě záleží na tom, jaké květiny a barvy měl rád zesnulý.
Co říct a co neříkat: Vyhněte se tématům, která by mohla být pro pozůstalé bolestivá nebo nevhodná. Zůstávejte u jednoduchých a upřímných slov. Pokud si nejste jisti, je lepší zvolit mlčení než neuvážené výroky.
Děti a pohřby: Pokud se rozhodnete vzít na pohřeb děti, ujistěte se, že chápou, co se bude dít, a jsou schopné se během obřadu chovat patřičně. U menších dětí zvažte, zda je to pro ně vhodné prostředí.
Po obřadu: Po pohřbu následuje často setkání, přípitek nebo smuteční hostina s méně formální a uvolněnější atmosférou, než na samotném pohřebním obřadu, nicméně i při této příležitosti je důležité pokračovat v dodržení etikety. Snažte se být milí a ohleduplní a vyvarujte se příliš hlučného nebo veselého chování. Řiďte se především tím, co si přejí nejbližší pozůstalí, a ve vhodnou chvíli odejděte domů.